Társoldalak:
www.szilagyiakos.com
www.vilagmagyarsag.com
www.MagyarTrikolor.com
www.HTVM.us

www.56Langja.com

 

© NewYorkPolgariKor.com
2002-2008
Minden jog fenntartva.

Web design and graphics by
SzilagyiAkos.com

 

 

Polgári Körök Országos Konferenciája /Tapolca, 2008.november 29./
Százezrek nevében alakítanának erkölcsi testületet

"Mentsük meg 2009-ben Magyarországot!"
A Polgári Körök Országos találkozója Tapolcán

- Magyarország végveszélyben van! Magyarországot meg kell menteni! De ne bízzuk másra a sorsát! Magyarországon politikai, gazdasági és erkölcsi válság van, mert az őszödi beszéd után két évvel még mindig hatalmon lehet Gyurcsány Ferenc. Ezáltal Európa és a világ szégyenpadjára kerültünk - kezdte nagysikerű beszédét Fritz Tamás politológus a Polgári Körök Országos Konferenciáján és találkozóján 2008. november 29-én Tapolcán. A zsúfolásig megtelt Sportcsarnokban Fritz így folytatta beszédét: - A jelenlegi válság-helyzet felelőse a miniszterelnök és kormánya, akik kiszolgáltatták nemzeti javainkat idegen érdekeknek. Miközben a haza megmentőinek tüntetik fel magukat! Olyan ez, mint egy bohózat! Ezt a helyzetet nem szabad és nem lehet eltűrni! Fritz Tamás szerint kulcskérdés, hogy kikényszerítsük az előrehozott választásokat. Hangsúlyozta: - Ami bekövetkezett Magyarországon, arra alig van példa Közép-Európában. Hisz az erkölcsi normák is romokban hevernek. Megszűnt a felelősségvállalás kötelezettsége, ennek eredményeképp egyik válság felerősíti a másikat!

Vegyük birtokba ezt az országot! Tegyük valóban hazánkká! Nem lehetünk nézői a cselekményeknek, mi magunk vagyunk Magyarország! Legyünk újra állampolgárok és ne lakosság! Legyünk végre polgárok és ne csupán fogyasztók! Ennek az országnak nem mutyizásra, hanem katarzisra van szüksége! Abba kell hagyni, hogy megelégedjünk a "mormogás" jogával - mondta Fritz Tamás. Majd kijelentette: Újpesten a polgári körök - spontán akció keretében - kísérletet tesznek két újpesti szocialista parlamenti képviselő - Csizmár Gábor és Kiss Péter - visszahívására.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban elmondta: - a Budakalászi Polgári Kör kezdeményezése eredményeképp jól haladnak az aláírás gyűjtéssel. Emellett beindult egy népi kezdeményezés, melynek értelmében ötvenezer + egy aláírást kell összegyűjteni, hogy a Parlament vitát nyisson és szavazzon a Parlament feloszlatásáról. A két kezdeményezés erősíti egymást. Az Országos Választási Bizottság 45 nap alatt ellenőrzi az aláírásokat, majd Fritz szerint 2009. február második felében a Parlamentnek tárgyalnia kell az önfeloszlatás lehetőségét. A közismert politológus egy javaslattal állt elő: ezen a februári napon a polgári körösök és mindenki, aki egyetért a parlament feloszlatásával, menjen Budapesten a Kossuth térre, s "jelezzük, mi a szándéka ennek az országnak! Mentsük meg 2009-ben Magyarországot, a demokráciát, a nemzetért és a hazáért!"

Bíró Ildikó, a Fidesz Elnöki Kabinet Civil igazgatója, a Konferencia háziasszonya köszöntő beszédében rámutatott: - Nem kampányra, nem egyszerű munkára hívta a polgári körök tagjait, hanem sokkal többre! "Arra, hogy védelmezzük meg egymást és azt, ami a miénk. A kis hétköznapi kiállásoktól a komoly küzdelmeken át az össztársadalmi helytállásig. Tegyük ezt önmagunkért! A holnapért gyermekeink számára, és az unokáink jövőjéért."

"Ha a közéletet erkölcsi kór pusztítja, megromlik az egyesek erkölcsi érzéke is. Az emberek egyre kevesebbet dolgoznak, aki dolgozik is, hiába dolgozik. Az emberek nem segítik, hanem akadályozzák egymást, s mindenki mindenkinek ellenségévé, áldozatává vagy cinkosává válik." - idézte Bíró Ildikó Ravasz László református püspök gondolatait. Majd hozzátette: - Ezt kell megakadályoznunk. Ez az utolsó óra. Ma, amikor a politika és a jog tehetetlen, most van itt a civilek ideje, a civil közösségek megerősödésével. Bíró szerint ez nemcsak trend, hanem az utolsó reménysugár is a számukra. Egy közösség legkitartóbb, legelszántabb részét újjáéleszteni, melynek létrehozása történelmi tett, az utóbbi évtizedek egyik legjobb döntése volt. Ez az első nagy lépésünk a részvételi demokrácia felé - mondta Bíró Ildikó.

Ács János Tapolca polgármestere a város nevében köszöntötte a résztvevőket, majd rámutatott: Tapolcán alakultak meg az első polgári körök, melyek mindmáig jól működnek. Az eddig elért eredmények közül kiemelt néhányat: Trianoni emlékművet emeltek, 2004-ben mintegy száz polgármestert fogadtak, Wass Albert szobrának avatását pedig 2008. november 30-án tartják.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke a határon túlra szakadt délvidéki magyarok nevében emelkedett szólásra. Mint mondta 2002-ben ők is megalakították a polgári köröket, s azóta évente tartanak találkozókat. A Kárpát medencei magyarok a határmódosítás nélküli nemzeti integrációban, s előrehozott választások esetén a nemzeti erők győzelmében bíznak.

- A polgári körök megújulására van szükség! - kezdte felszólalását Szilágyi Ákos, a New Yorki Polgári Kör alapító vezetője. Szerinte az élő kapcsolatokat fel kell erősíteni egymás között, ezért hozták létre a Iwiv Polgári Köröket, melynek jelenleg ezer tagja van. A New Yorki Polgári Kör egyik kezdeményezője volt a benesi dekrétumok ellen szervezett világméretű tiltakozásnak. 2006-ban ők is tüntettek Gyurcsány ellen az amerikai világvárosban. Szilágyi azzal a javaslattal fordult a polgári körök képviselőihez, tiltakozzanak, ha a világban magyarellenes megnyilvánulásokat tapasztalnak! Jelenleg a Ne tűrjük a fasisztázást! elnevezésű felhívással aláírásokat gyűjtenek és tiltakoznak a méltatlan megbélyegzés ellen!

Hardy F. Gábor előadásában rámutatott: - 2002 előtt 13 éven át mintegy tizenkilencezer civil szervezet, azt követően további harmincezer civil szervezet kérte megalakulását.

- Balliberális újságírókkal nem lehet jobboldali újságot készíteni. Önállónak, függetlennek mondták magukat, de ez a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy nem igaz - mondta Széles Gábor az M.GY.O.SZ. tiszteletbeli elnöke, médiatulajdonos, aki ezért a Magyar Hírlap megvásárlása után - lassú folyamat eredményeképp - leváltotta őket. Jelenleg a jobboldali napilap példányszáma emelkedik.

Az Echo tévé az elsők között fedezte fel a polgári körök jelentőségét, így nem véletlen, hogy a Civil Akadémia előadásait másfél éve sugározzák. Széles szerint fontos, hogy egy csatorna ki merje mondani a véleményét! Tapasztalata szerint legnépszerűbbek a betelefonálós műsorok. Az Echo tévé jelenleg 2,3 millió háztartásba jut el, de arra törekszenek, hogy év végén minden család nézhesse az Echo televízió műsorait.

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor egyszerű célra hívta fel hallgatósága figyelmét: a jót tevés örömére. Egy gondolat, egy szó, egy tett - idézte a szkíta mondást, mely szó nem lehet, más, mint Haza. S arra buzdította a megfáradt vagy csalódott tagokat, akik az egykori hívó szó után elnémultak, hogy ne a vezérekre hallgassanak, hanem a szív bölcsességére! S egymás szívét nyissák meg!

- Ma ötven körrel működik a Pesthidegkúti Polgári Körök Országos Szövetsége - mondta Jablonkay Gábor elnök, aki erdeményeik között említette a máriaremetei Szent Korona domb létrehozását, ahol rendszeresen imádkoznak hazánk felemelkedésért, s ezáltal nemzeti búcsújáró hellyé vált.

Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke "Magad Uram" egyszemélyes polgári kört hozott létre, melyből, mint mondta: se kilépni, se belépni nem lehet. Véleménye szerint 1990 előtt direkt cenzúra létezett, jelenleg személyeket tiltanak le és ki az egyes médiumokból. Rámutatott: - Magyarország alapproblémáiról 18 éve nem beszélhetünk! Ezért a társadalom alulinformált.

Csókay András agysebész professzor szerint szellemi ébredésre van szüksége a magyar népnek. Felidézte Szent Erzsébet áldozatos életútját, aki egy alkalommal leprást fektetett az ágyába. Férje, Lajos király, először megdöbbent, ám felismerve Krisztust a betegben, megértette Erzsébet tettének lényegét. Körbe vagyunk véve "szellemi leprásokkal" - fogalmazott Csókay András, aki szerint fel kell ismernünk a "betegben" is az embert. Vajon miért kapták meg a leprát? - tette fel a kérdést. A polgári körök egyik feladatául határozta meg a tisztánlátást.

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész nyugalomra intette a konferencia résztvevőit, mert véleménye szerint Ő, azaz Jézus Krisztus tevékenykedik a világban. Az Orbán-kormány legnagyobb "bűneként" említette, hogy 1000 év múlva ismét fel mertük ajánlani az Országot Szűz Máriának! "Ferenc testvér", azaz Gyurcány Ferenc szerint Mária levette kezét erről a népről! De ez nem igaz! - hangoztatta a színművész. Eperjes szerint is a polgári körök megújhodására van szükség.

A jól működő Szellemi Kármentő Kör hetedik alkalommal szervezte meg a Váraljai Találkozót - mondta Kovács Gábor, az Egri Végvári Polgári Kör elnöke, Csákvári Antal pedig aktív működésük egyik eredményeképp a Szabadság 2006 fotókiállításról ejtett szót, mely a 2006. október 23-i rendőri brutalitást mutatja be. Vándorkiállítás formájában szívesen kölcsönadják a tárlatot.

A Konferencián megszavazták a Polgári köröket és civil közösségeket védő erkölcsi testület létrehozását, melynek tagjai: Bíró Ildikó, a Fidesz elnöki kabinetjének civil igazgatója, Freund Tamás agykutató, Csókay András agysebész, Eperjes Károly színművész, Czakó Gábor író, Kondor Katalin újságíró, valamint Papp Lajos szívsebész. Az erkölcsi testület öt önvédelmi, önsegélyző (agrár, egzisztenciális, jogi, kulturális és anyagi) csoportban működik majd.

A rendezvényen átadták a Polgári közösségekért díjat Horváth Éva üzletasszonynak, valamint Makovecz Imre építésznek, Párkányi Raáb Péter szobrászművész alkotását.

Végezetül a konferencián Márfy Gyula érsek és Szabó Emőke református lelkész megáldotta a Polgári körök új lyukas zászlóját, melyet a kelta kereszt díszít.

A polgári körök 2002-ben Orbán Viktor hívó szavára alakultak országszerte, sőt az elszakított magyar területeken is. Jelenleg mintegy tízezer polgári kör működik. Mint ismertes, a kommunista rendszerben, nem csupán az egyházakat, szerzetesrendeket, hanem a civil közösségeket is szétverték. Ezért kiemelkedő jelentőségű a jelenlegi polgári körök aktív működése. Ha jól működnek, több évtizedes hiányt pótolhatnak. Hogy is mondta beszédében Hargitay András világhírű úszóbajnokunk? - Munkátoknak van értelme, hisz az apró fények előbb-utóbb összeérnek Advent idején. A Sátán tudja, hogy kevés ideje van hátra. Fontos, hogy egymás szeretetére hagyatkozzatok! A Haza szolgálata Isten szolgálata - idézte Mátyás király ma is aktuális gondolatát.

Frigyesy Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

BUDAPEST
NEW YORK
VIDEÓ A TALÁLKOZÓRÓL